Molino.hu Logo
FőoldalSzakmai lexikon

Szakmai lexikon

Adathordozó

Olyan eszköz, mely alkalmas adatok megőrzésére, tárolására. Ilyen például: CD, DVD, Pendrive, SD-kártya

Formalakkozás

A formalakkozás a nyomatok egyes részeinek kiemelésére szolgáló színtelen lakkréteg.

Frontlit

PVC műanyag alapanyagú reklámponyva. Erős és ellenálló anyaga miatt kültérre és beltérre egyaránt alkalmazzák.

FTP

A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon - mint amilyen az internet is - történő állományátvitelre szolgál. Nagyobb méretű fájlok továbbítására használjuk.

Grafikai fájl formátum

A grafikát vagy szöveget tartalmazó fájlok formátumát határozza meg. Ezek kezeléséhez különböző szoftverek szükségesek. Grafikai formátum például: jpg, psd, Ai, cdr, pdf  

Gravírozás

Tárgyak felületének karcolásával, véséssel kialakított mintázat, ami lehet szöveg, logó vagy kép. A minta színét a tárgy anyaga határozza meg. Ilyen például: Névtáblák, ajándéktárgyak, érmek.

Indesign

Az Adobe szoftvergyártó által fejlesztett kiadványszerkesztő program.

Karabiner

Gyorsan oldható biztosítási lánc, mellyel ponyvát, kötelet rögzíthetünk.

Képfelbontás

A nyomat részletgazdagságának mértéke. Digitális feldolgozásnál egysége a dpi, fotó-technikában a raszter.

Led

A LED egy fénykibocsátó dióda, neve az angol Light Emitting Diode rövidítése.

Lentikuláris lencse

A lenticular lencselemez egy műanyag lemez, felületén lencsesorokat alakítanak ki. A lencsék teszik lehetővé a különböző effektusok használatát. A lencselemez nyomat lehetővé teszi, hogy a ránézeti szögtől függően különböző képeket láthassunk.

Mesh

A Mesh (háló) homlokzati felújítások állványrendszerét burkoló, nagy szakítószilárdságú, hurkolt védőháló.

Ofszet nyomtatás

Síknyomtatás, vagyis a nyomólemez fotótechnikai eljárással kerül elkészítésre, se kiemelkedés, se mélyedés nincs a lemez felületén.

Óriásplakát méret

A szabványos óriásplakát mérete 504x238 cm, mely általában 6, ill. 8 szegmensre osztva készül.

Övméret

Az övméret, például csomagok küldésénél fontos. A csomag méretét határozza meg. Övméret számítása: 2 X szélesség + 2 X magasság + 1 X hosszúság. Pl. 20x30x40 övméret: 2x20 + 2x30 + 1x40 = 140 cm, azaz megfelelő.

Pantone

Szabványos színrendszer, mely kódszám szerint meghatározott színeket tartalmaz.

Papírméret

A papír méretet mm-ben, szélesség x magasság szerint használják. A méret megadásához sok esetben, standard méret jelöléseket alkalmaznak. Ma a nemzetközi szabvány szerinti papírméreteket használják minden országban, kivéve az Egyesült Államokat. Ezt a nemzetközi szabványt ISO 216-nak hívják. Jelölése egy nyomtatott nagybetűből (fő méretsorozat jele) és egy számból (az alapméret felezésének a száma) áll. Elnevezése: A sorozat, B sorozat, C sorozat

Pixel grafika

A rasztergrafika vagy pixelgrafika olyan digitális kép, melyen minden egyes képpont (pixel) önállóan jelenik meg.

Plexi

A „plexi” egy üveghez hasonló megjelenésű átlátszó, nagyon ellenálló műanyag. Több -féle színezéssel és anyagvastagságban kapható.

PVC

A PVC – poli vinil-klorid – hőre lágyuló, kémiailag ellenálló, kemény műanyag. A harmadik legnagyobb mennyiségben gyártott szintetikus polimer.

RAL skála

Építőiparban használt szabványos színskála, mely segítségével festékek pontos színét határozhatjuk meg.

RGB – szín

Az additív színképzés alapszíneinek angol nyelvű kezdőbetűi. A vörös, zöld és kék egyenlő arányú keverésével fehér színt adnak. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják, nyomdai feldolgozásra a CYMK színek alkalmasak.

Riccelés

Matrica körülvágása, amely a címke hordozóját nem éri el.

Ringli

Fém karika, mellyel a zászló vagy ponyva alapanyagú reklámhordozók széleit látják el, rögzítés céljából.

Szublimáció

A szublimáció olyan halmazállapot-változás, amikor melegítés hatására a szilárd halmazállapotú anyag gázzá fejlődik.

Vektorgrafika

A vektorgrafika a számítógépes grafikában az az eljárás, melynek során geometriai rajzelemeket - pontokat, egyeneseket, görbéket - használunk képek leírására. Előnye, hogy a vektorosan készített grafika rendkívül kis méretű, így könnyen kezelhető. A vektor grafika mérete tetszőlegesen módosítható, nem befolyásolja a kép minőségét.

Alapszínek

Az összeadó színkeverés alapszínei a vörös, zöld és a kék, ezeket különböző arányban keverve minden színt megkaphatunk.

Backlight, Backlit

Világító dobozok, betűk, hátulról megvilágítva. Backlight fényáteresztő fóliával ragasztva plexi műanyagra, vagy doboz elé feszített fényáteresztő backlit ponyvával.

Banner

A különböző típusú és méretű banner szerkezetek egyszerű és gyors megoldást kínálnak kiállításokon való megjelenéshez, prezentációk alkamával, bemutatókon. De kiválóan alkalmazhatóak eladáshelyi reklámok, vagy éppen irodai designelemként is. Könyű szerkezetűek, egyszerűen összeszerelhetők, ezálta gyors hely-és reklámnyomat cserét tesznek lehetővé.

Bígelés

A karton vékony csíkban való megnyomását jelenti, mely mentén később az anyagot meghajtják.

Blockout

A két nyomat között elhelyezkedő fényzáró fekete réteg. Ez a fekete fényzáró réteg teszi lehetővé, hogy az egyes oldalakon a grafika ne üssön, ne látszódjon át.

City light méret

City light reklámhordozó méret: 117 cm x 175 cm

CMYK – szín

A négyfestékes nyomtatásban szabványosan használt négy szín, a cián, a magenta, a sárga és fekete színek angol nyelvű kezdőbetűiből létrejött rövidítés.

CNC marás

A Computer Numerical Control (CNC) olyan szerszámgép, amely előre programozható számítógépet is tartalmaz, így meggyorsítva a marási munkafolyamatokat. A számítógépek alkalmazása lehetővé teszi az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenes menti mozgásokat is, ami kézzel lehetetlen.

Direkt-szín

Az átmeneteket nem tartalmazó grafikát jelöli, mely csak minta vagy panton-szám alapján meghatározott színeket használ. Ilyen például: Fehér alapon piros szöveg.

DPI

A DPI (Dots Per Inch) az inch-enként előforduló képpontok számát jelöli. A nyomtatók, kijelzők és digitális grafikák pont-, illetve pixelsűrűségének (felbontásának) jellemzésére szolgáló mértékegység.

Konfekcionálás

Az elkészült anyag visszahajtását, varrását, heggesztését, széleinek megerősítését és további kiegészítő szolgáltatásait konfekcionálásnak nevezünk.

Vonalkód

A vonalkód olyan gépek által optikailag olvasható kód, amelynél különböző vastagságú függőleges vonalak határozzák meg az információt.

Kapcsolat

MOLINO Reklámügynökség KFT. +36 26 889 889 Elérhetőségek (kapcsolat)Élő chat (online) Nyitva tartás
H-CS: 8:00-17:00
P: 8:30-15:00
SZ2020
SuperBrands 2015
Copyright © molino.hu 2004-2023 Minden jog fenntartva.